De beste keyword tools van 2022 | Rubin Koot
05 oktober 2022 

De beste keyword tools van 2022 | Rubin Koot

Of je nu een blog wilt starten of een eigen webshop wilt beginnen, SEO is essentieel. Zonder zoekmachine optimalisatie zal jouw website namelijk niet zomaar zichtbaar zijn in de zoekresultaten die door Google worden weergegeven. Meer dan 85% van de mensen die zoeken op Google klikken namelijk één van de websites aan die op de eerste zoekpagina worden weergegeven. Wanneer je kijkt naar de SEO van je website, spelen de juiste zoekwoorden (keywords) hierin een belangrijk onderdeel.

Keywords vormen de sleutel tot succes. Je kunt deze alleen niet zomaar verzinnen. Niet ieder woord is namelijk het juiste zoekwoord waardoor Google jouw website als relevant weergeeft. Hoe bepaal je dan de juiste keywords? Het is belangrijk dat je een grondig zoekwoord onderzoek uitvoert. Je doet dit het beste met behulp van een keyword tool. Er zijn verschillende keyword tools te vinden. Dit zijn zowel gratis als betaalde tools. Weet jij niet met welke tool je het beste een zoekwoord onderzoek uit kunt voeren? De beste keyword tools van 2022 vind je hier.

Google Keyword Planner

De Google Keyword Planner behoort zeker tot een van de beste keyword tools van 2022. Deze tool is vrij eenvoudig te gebruiken en één van de meest nauwkeurige bronnen die je kunt gebruiken wanneer je aan de slag gaat met SEO. De gegevens die weergegeven worden zijn namelijk direct afkomstig vanuit Google. En misschien wist je het al, maar Google is wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine. Wanneer je pas start met SEO is Google Keyword Planner een zeer geschikte basis tool. Wil je deze tool gebruiken? Dan hoef je alleen maar een gratis Google Ads account aan te maken.

Functies

De informatie die weergeven wordt in deze tool is rechtstreeks afkomstig vanuit Google zelf. Aangezien dit wereldwijd de meest gebruikte zoekmachine is, is deze informatie zeer bruikbaar en waardevol. Echter kan dit tegelijkertijd ook een beperking zijn. Wil je weten hoe een bepaald zoekwoord of bepaalde website scoort in andere zoekmachines? Dan krijg je dit niet te weten met behulp van deze tool.

Pricing

Het gebruik van Google Keyword Planner is gratis. Pas wanneer je gedetailleerde informatie in wilt zien zijn hier kosten aan verbonden. Je moet dan een bepaald minimum aan advertentiekosten in je Google Ads account hebben staan. Er staat alleen nergens beschreven hoe hoog deze kosten moeten zijn. Hierdoor is de kans groot dat je geen specifieke data te zien krijgt, maar alleen een lijst van maandelijkse zoekvolumes.

Ubersuggest - Keyword Research Tool Neil Patel

Ubersuggest keyword research tool neil patel is een tool die alle informatie op een eenvoudige manier weergeeft. Iedereen kan met deze tool werken. Je hoeft alleen de gewenste taal en het land waar je woont in te stellen. Vervolgens kun je het zoekwoord waar je informatie over wilt krijgen invullen. Nadat je dit gedaan wordt er een overzicht weergegeven waarin je allerlei informatie kunt vinden. Denk aan het zoekvolume en de moeilijkheidsgraad. Ook kun je met behulp van deze keyword tool heel gemakkelijk achter andere relevante zoekwoorden komen die gerelateerd zijn aan het door jou ingevulde zoekwoord.

Functies

Deze keyword tool geeft je niet alleen allerlei gegevens die gerelateerd zijn aan Google, maar ook aan andere zoekmachines. Denk aan Amazon en YouTube. Wanneer je een zoekwoord invult in de zoekbalk van deze zoekmachines krijg je meteen een hele rits aan allerlei voorgestelde zoekwoorden te zien. Heb je de tool van Ubersuggest geïnstalleerd? Dan hoef je alleen maar naar een zoekmachine zoals Google of YouTube te gaan en je zoekwoord in te voeren. Wil je meer informatie over een bepaald zoekwoord? Dan krijg je nog meer zoekwoorden en SEO-inzichten te zien wanneer je op ‘alle weergeven’ naast de zoekbalk klikt.

 1. Grafieken en trends die het totale maandelijkse zoekvolume van een specifiek zoekwoord uitsplitsen.
 2. Voor iedere URL kan er een schatting weergegeven worden van het te verkrijgen verkeer.
 3. Er wordt backlink data weergegeven die je kunt gebruiken voor het verbeteren van de linkbuilding strategie van je website. Hiermee kun je eveneens een website beter vindbaar maken.

Pricing

Ubersuggest is gratis te gebruiken. Wil je aan de slag met het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek? Dan is de tool Ubersuggest van Neil Patel zeker een goede optie.

Ahrefs Keyword Explorer

Eén van de populairste en beste keyword tools van 2022 is Ahrefs. Deze tool maakt gebruik van uitgebreide data die je laat zien hoeveel kliks je ongeveer zal krijgen van een zoekmachine. Deze uitgebreide data is zeer waardevol. Veel zoekwoorden kunnen enorm veel verkeer hebben zonder dat ze kliks krijgen van een zoekmachine. Dit is te verklaren doordat ze meteen een antwoord krijgen van het zoekresultaat dat door Google wordt weergegeven.

Functies

De keyword research tool ahrefs beschikt over een ‘keyword generator’. Deze kun je gebruiken om ideeën op te doen over de zoekwoorden die je kunt gebruiken om goed vindbaar te zijn in zoekmachines. Denk aan Bing, Google, YouTube en Amazon. Wanneer je de gratis versie van deze tool gebruikt krijg je 100 resultaten en dus niet alle resultaten te zien. Tevens geeft deze keyword explorer een uitgebreid SERP overzicht. Op dit overzicht zie je alle informatie die relevant is voor een zoekopdracht die je doet.

Prices

De Ahrefs Keyword Explorer heeft verschillende tarief mogelijkheden. Wanneer je kiest voor een jaarlijks betalingsplan, is het al mogelijk om deze tool te gebruiken vanaf $82,- per maand. Wil je liever eerst een proefabonnement afsluiten? Dan is dit ook mogelijk. Voor $7,-  kun je 7 dagen lang kijken of de tool aansluit bij jouw wensen en behoeften.

SEMrush Keyword Magic Tool

De SEMrush Keyword Magic Tool heeft alles in huis om van de SEO van jouw website een succes te maken! Deze keyword tool kan veel meer dan alleen de juiste zoekwoorden opsporen. Het is met deze tool mogelijk om trefwoorden op te sporen die gebaseerd zijn op een URL. Je hoeft hiervoor alleen een URL in te voeren en vervolgens worden alle keywords weergegeven waarop die desbetreffende website scoort. Ook kun je met behulp van deze tool makkelijker op zoek gaan naar long-tail en short-tail zoekwoorden. Zo kun jij de pagina’s op je website zo optimaliseren zodat jouw website verschijnt op de eerste pagina met zoekresultaten die Google weergeeft.

Functies

De SEMrush keyword tool bevat allerlei uitgebreide functionaliteiten zoals:

 1. Backlink analyse. Deze keyword tool raadt het aantal websites waarvan je een backlink nodig hebt om te verschijnen in de topposities van de zoekresultaten die Google weergeeft.
 2. Difficulty tool. Hoe ingewikkeld is om te scoren op een specifiek zoekwoord? Met de keyword difficulty tool van SEMrush achterhaal je de moeilijkheidsgraad van een specifiek zoekwoord.
 3. Keyword manager. Wil je zoektermen toevoegen aan een lijst die je later weer kunt gebruiken? Je doet het heel eenvoudig met de keyword manager. Iedere maand kun je dan bijvoorbeeld de gegevens die je nodig hebt om jouw website te optimaliseren raadplegen.

Prices

Wil je weten wat je nu allemaal met de SEMrush Keyword Magic Tool kunt? Dan kun je een gratis proefperiode van 7 dagen starten. Hierbij moet je wel je creditcard gegevens invoeren zodat het abonnement na deze 7 dagen automatisch start. Wil je dit niet? Dan is het belangrijk dat je binnen deze 7 dagen het abonnement stop zet. Naast de gratis proefperiode kun je ook een abonnement afsluiten waarbij je de keuze hebt uit:

 1. Pro abonnement: speciaal voor freelancers en beheerders van een website met een beperkt budget. Dit abonnement is al mogelijk vanaf $99,95 per maand.
 2. Goeroe abonnement: dit abonnement is speciaal voor kleine- tot middelgrote bedrijven en SEO-bureaus. Dit abonnement kun je afsluiten vanaf $191,62 per maand.
 3. Zakelijk abonnement: dit abonnement is speciaal ontwikkeld voor e Commerce bedrijven en maakt het dagelijkse beheer alle websites mogelijk. Dit abonnement begint bij een maandbedrag vanaf $374,95 per maand.
 4. Onderneming abonnement: heb je een zeer specifieke contentstrategie en past deze niet in de bovenstaande abonnementsoorten? Dan is het mogelijk om een abonnement op maat aan te vragen.

Met behulp van Google Trends is het mogelijk om de populariteit van bepaalde woorden en thema’s in de zoekmachines na te gaan. Deze tool heeft veel weg van de Google Keyword Planner. Echter is het belangrijk om te weten dat Google Trends geen zoekvolumes laat zien, maar de populariteit van bepaalde zoekwoorden. Deze populariteit wordt wel weergegeven in percentages maar geeft dus zoekvolumes weer. Toch kun je Google Trends prima gebruik voor een eenvoudig zoekwoord onderzoek. Dankzij de trendlijn die wordt weergegeven kun je heel eenvoudig zien of de populariteit rondom een bepaald zoekwoord toeneemt of juist afneemt.

Functies

Google Trends is niet alleen een keyword tool maar kun je voor allerlei marketing gerelateerde doeleinden gebruiken:

 1. Het doen van keyword research
 2. Het schrijven van blogs voor je website
 3. Het maken van een contentkalender voor het plaatsen van social media posts

Prices

Het gebruik van Google Trends is gratis. Heb je op zoek naar een tool waarmee je een eenvoudig zoekwoord onderzoek uit kunt voeren en die je ook nog eens voorziet van allerlei handige tips? Dan is Google Trends zeker het proberen waard.

MOZ Keyword Explorer

De MOZ Keyword Explorer beschikt over een diversiteit aan verschillende functies die van pas komen bij het doen van een zoekwoord onderzoek. Echter heeft deze tool iets extra’s. Deze keyword tool geeft namelijk zowel een organische CTR score, als een prioriteit score weer. De Organische score geeft het aantal klikken dat je naar verwachting aan zult trekken wanneer jouw website in de topposities van Google staat. De prioriteit score geeft gegevens over trefwoord moeilijkheden, zoekvolume en CTR weer. Dit maakt dat deze tool alles heeft wat je van een keyword tool mag verwachten.

Functies

 1. Zowel een organische CTR score als een prioriteit score mogelijk
 2. Geeft gerelateerde zoekwoord suggesties weer
 3. Je kunt gedurende een maand gebruik maken van een proefabonnement

Prices

Je kunt gebruik maken van een gratis account. Met dit account kun je maandelijks 10 gratis zoekopdrachten uitvoeren. Wil je deze tool volledig kunnen gebruiken en kunnen profiteren van alle functies? Dan kun je een abonnement afsluiten voor $179,- per maand. Hierbij kun je gebruik maken van een proefperiode van een maand.

SE Ranking

SE Ranking behoort tot één van de beste keyword tools aller tijden. Een groot voordeel van deze keyword tool is namelijk dat deze in het Nederlands beschikbaar is. Dit is een enorm groot voordeel. Naast dat je met deze tool een zoekwoord onderzoek uit kunt voeren, kun je deze tool ook gebruiken voor andere facetten van online marketing. Ook kun je een ‘kijkje je in de keuken’ van je concurrenten nemen. Met behulp van deze tool kun je namelijk de SEO inspanningen van je concurrenten bekijken.

Functies

De SE Ranking keyword tool heeft tal van verschillende functies die betrekking hebben op verschillende facetten van online marketing. Denk aan functies zoals:

 1.  Een analyse maken van je concurrenten zodat je kunt zien op welke zoekwoorden zij goed of juist slecht scoren. Deze uitslag kun je dan vervolgens gebruiken om je eigen content te optimaliseren.
 2. Een audit uitvoeren. Zo kun je alle aspecten van een website belichten. Denk aan de snelheid, afbeeldingen, meta titles en descriptions, technische fouten, etc.
 3. Backlinks ten behoeve van linkbuilding managen
 4. Social media kanalen managen
 5. Veranderingen monitoren die betrekking hebben zowel de SEO strategie van je eigen website als die van je concurrenten.
 6. Een marketing plan laten maken
 7. Een zoekwoord onderzoek uitvoeren

Prices

Als je eens uit wilt proberen hoe de SEO Ranking tool nu precies werkt kun je een gratis proefperiode van 14 dagen aanvragen. Als deze proefperiode bevalt kun je kiezen uit verschillende abonnementen:

 1. Een optimum abonnement voor $39,- per maand.
 2. Een plus abonnement voor $89,- per maand.
 3. Een enterprise abonnement van $189,- per maand.

De verschillen in deze abonnementen zitten hem voornamelijk in het gebruiken van de verschillende functies van de tool en de intensiteit van het gebruik. Wanneer je overweegt om een abonnement aan te gaan kun je aangeven wat je wensen zijn zodat zij een pakket samenstellen wat bij je past. Zo weet je zeker dat je de tool kunt gebruiken voor datgene waarvoor jij hem wilt gebruiken.

Keyword Tool

De Keyword tool is eigenlijk een hulpprogramma voor zoekwoorden en lijkt in grote lijnen veel op de Google Keyword Planner. Met behulp van deze tool kun je oneindig veel zoekwoorden verzamelen. Deze tool creëert analyses die je voor zoekmachines zoals Bing, Amazon, App Store, YouTube en Google kunt gebruiken. De Keyword Tool helpt je om nieuwe long-tail zoekwoorden te ontdekken zodat er zoekwoord suggesties ontstaan die je kunt gebruiken voor jouw website.

Functies

De Keyword tool heeft een aantal opvallende functies die je eenvoudig kunt gebruiken zoals:

 1. Resultaten exporteren naar CSV
 2. Het aanvullen van je social media marketing met behulp van een speciale social media keyword analyse.
 3. Zoekwoorden vinden die automatisch door Google aangevuld worden

Prices

Je kunt deze tool gratis gebruiken voor de eerste 750 zoekwoorden.  Wil je deze tool gebruiken voor meer zoekwoorden? Dan kun je een abonnement afsluiten wat begint bij $69,- per maand.

Answer The Public

Answer The Public is een keyword tool waarmee je long tail keywords op kunt sporen. Deze zoektermen zijn specifiek langer en specifiek waardoor ze een lager zoekvolume hebben dan short tail keywords. Wanneer je een trefwoord onderzoek uit wilt voeren is dit zeker een goede tool.

Functies

De keyword tool Answer The Public is met name geschikt wanneer je op zoek bent naar long tail keywords die gebaseerd zijn op het belangrijkste zoekwoord wat jij gebruikt en waar je dus op gevonden wilt worden. Denk aan het plaatsen van het zoekwoord in een verband zoals:

 1. vergelijkingen
 2. vragen
 3. voorzetsels

Echter kun je met behulp van deze tool niet het zoekvolume onderzoeken. Je kunt dit eventueel wel omzeilen door de resultaten van Answer The Public te plakken in een andere keyword tool zodat je alsnog weet wat de zoekvolumes zijn.

Prices

Je kunt bij Answer The Public dagelijks gratis 3 trefwoorden invoeren. Bij het invoeren van je zoekopdrachten kun je dan ook het land en de gewenste taal invoeren.

Long Tail Pro

Long-tail zoekwoorden behoren vandaag de dag zeker tot één van de vele aspecten van SEO. Long Tail Pro is een uitgebreide keyword tool. Deze tool geeft zelfs aanbevelingen waardoor het mogelijk is om je website organisch te laten groeien. Long Tail Pro maakt gebruik van een 5 stappenplan waarmee je zoekwoorden kunt identificeren zodat de content die je plaatst meer bezoekers aantrekt.

Functies

Naast het zoeken naar long-tail zoekwoorden biedt de Long Tail Pro keyword tool je nog allerlei andere mogelijkheden, waaronder:

 1. SEO beheer
 2. Tools waarmee je kunt zoeken naar relevante trefwoorden
 3. Het maken van een concurrentieanalyse
 4. Het controleren van backlinks ten behoeve van linkbuilding
 5. Een zeer uitgebreid dashboard
 6. Het uitvoeren van zoekwoord analyses
 7. Het bijhouden van zoekwoordposities

Prices

Long Tail Pro biedt verschillende abonnementsvormen aan. Wanneer je interesse hebt in een van deze abonnementsvormen is het mogelijk om eerst gebruik te maken van een gratis proefperiode van 7 dagen. Na deze 7 dagen kun je kiezen uit de volgende abonnementen:

 1. Jaarlijks starter abonnement voor $147,- per jaar
 2. Jaarlijks pro abonnement voor $268,- per jaar
 3. Jaarlijks agentschap voor $588,- per jaar

*bovenstaande prijzen gelden alleen wanneer je kiest voor een jaarlijkse facturering. Wanneer je liever per maand wilt betalen zal het maandbedrag wat je betaald een stuk hoger liggen.

Keyword Shitter

Keyword Shitter is een gratis tool waarmee je supersnel alle keyword combinaties kunt vinden die Google automatisch weergeeft wanneer je een bepaald zoekwoord intypt. Deze tool is dus prima te gebruiken als aanvulling op een meer uitgebreide tool. In grote lijnen kun je deze tool vergelijken met Google Trends.

Functies

Het enige wat je hoeft te doen is het intypen van van een zoekwoord. Vervolgens krijg je een hele rits met zoekwoorden die Google aan het door jou getypte woord refereert. Tot slot kies jij welke zoekwoorden voor jou relevant zijn. Omdat de gegevens in deze tool automatisch aangevuld worden krijg je geen uitgebreide analyses waarmee je verder kunt. Deze tool is met name handig wanneer je ‘a la minute’ op zoek bent naar een aantal zoekwoord suggesties.

Prices

De tool Keyword Shitter is gratis te gebruiken.

KWFinder

KWFinder is een tool die ontworpen is door Mangools. Deze ontwikkelaar staat bekend om het produceren en leveren voor de beste tools die allemaal betrekking hebben op SEO. Iedere tool die door Mangools ontwikkeld is heeft eigen functionaliteiten. Met KWFinder kun je zoekwoorden vinden met een lage SEO-moeilijkheidsgraad. Je kunt snel long-tail zoekwoorden opsporen die gerelateerd zijn aan probleemoplossende content. Deze content scoort altijd hoog in de zoekresultaten van Google.

Functies

 1. Kies verschillende opties uit een lijst met krachtige zoekwoorden
 2. Makkelijk te gebruiken
 3. Voor iedere taal de geschikte trefwoorden
 4. Een uitgebreid SERP-overzicht inclusief een lijst met suggesties
 5. De mogelijkheid om filters te gebruiken zodat je de lijst met zoekwoord suggesties kunt verfijnen.
 6. Een overzicht met nauwkeurige statistieken van je concurrenten

Prices

KWFinder is een onderdeel van het overkoepelende Mangools pakket. Dit pakket bevat 4 verschillende SEO-tools. Wanneer je optimaal gebruik wilt kunnen maken van KWFinder kun je kiezen uit verschillende abonnementsvormen die je jaarlijks of maandelijks kunt betalen. Wel is het belangrijk om te weten dat je in verhouding veel duurder uit bent wanneer je voor de maandelijkse optie kiest.

 1. Basic abonnement. Hiervoor betaal je $30,- per maand en is geschikt voor kleinere bedrijven en freelancers.
 2. Premium abonnement. Hiervoor betaal je $40,- per maand en is geschikt voor blogs en nieuwe startups.
 3. Agentschap abonnement. Hiervoor betaal je $80,- per maand en is geschikt voor ‘zware’ websites en webshops.

Serpstat

Serpstat is een all in one oplossing. Deze biedt je namelijk alles wat je nodig hebt met betrekking tot SEO. Van een keyword tool tot auditfuncties, deze tool heeft het allemaal. Met behulp van Serpstat is het mogelijk om je website organisch te laten groeien zodat je website meer bezoekers aantrekt.

Functies

 1. website analyses maken
 2. zoekwoordonderzoek doen
 3. SERP-analyse maken
 4. backlink analyse maken
 5. audits uitvoeren
 6. moeilijkheidsgraad zoekwoorden bepalen
 7. rapporten maken
 8. werkzaamheden plannen
 9. online strategieën bepalen

Prices

Serpstat biedt verschillende abonnementsvormen aan. Hoe langer de periode waarvoor je het abonnement afsluit, hoe hoger de korting is die je krijgt. Sluit je een abonnement meteen voor 2 jaar af? Dan krijg je maar liefst 35% korting. Je kunt een abonnement op maat samen laten stellen of kiezen uit een van onderstaande abonnementsvormen:

 1. Lite abonnement voor $55,- per maand. Te gebruiken door 1 gebruiker.
 2. Standard abonnement voor $119,- per maand. Te gebruiken door 3 gebruikers.
 3. Advanced abonnement voor $239,- per maand. Te gebruiken door 5 gebruikers.
 4. Enterprise abonnement voor $399,- per maand. Te gebruiken door 7 gebruikers.

GrowthBar

GrowthBar is een keyword tool die zeer geschikt is voor het optimaliseren van de content op je website. Wanneer je een marketeer of blogger bent en snel hoger wilt scoren in Google is deze tool zeker aan te raden.

Functies

 1. Content overzichten genereren met Al
 2. Content schrijven met behulp van de artikel generator tool
 3. Meta beschrijvingen maken
 4. Keyword research doen
 5. Trefwoorden bijhouden
 6. Concurrentieanalyses maken

Prices

Bij GrowtBar kun je kiezen uit drie verschillende abonnementen. Wanneer je ervoor kiest om jaarlijks te betalen ben je in verhouding veel goedkoper uit dan wanneer je maandelijks betaalt.

 1. Standaard abonnement voor $29,-
 2. Pro abonnement voor $79,-
 3. Agentschap abonnement voor $129,-

Wil je eerst kijken of GrowthBar voldoet aan jouw wensen en verwachtingen? Dan is het mogelijk om gedurende 7 dagen gebruik te maken van een proefperiode.

Mangools

Mangools is geen op zichzelf staande keyword tool. Mangools is namelijk een verzameling van 5 verschillende keyword tools:

 1. KWFinder
 2. SERPChecker
 3. LinkMiner
 4. SERPWatcher
 5. SiteProfiler

Alle tools van Mangools zijn geschikt om de SEO van je website of blog te verbeteren. De krachtige functies van deze tools zijn met name geschikt voor bloggers.

Functies

 1. zoekwoord onderzoek
 2. SERP-analyse maken
 3. Rankings volgen
 4. Backlinks vinden
 5. Concurrentieanalyses maken

Prices

Voordat je een Mangools abonnement afsluit, is het mogelijk om een gratis proefperiode van 10 dagen te starten. Wil je na deze 10 dagen een abonnement afsluiten? Dan kun je kiezen uit:

 1. Basic abonnement voor € 29,90 per maand
 2. Premium abonnement voor €39,90 per maand
 3. Agentschap abonnement voor €79,90 per maand

Wanneer je meteen een abonnement voor een jaar afsluit, betaal je in verhouding veel minder dan wanneer je het abonnement steeds voor een maand afsluit.

SEO PowerSuite

SEO PowerSuite is meer dan alleen een keyword tool. Deze tool is namelijk een totaaloplossing waarmee je alle data kunt verzamelen zodat jij de SEO van je website kunt optimaliseren.

Functies

 1. Ranking tracker: hiermee kun je de ranks in de zoekmachines controleren
 2. Website auditor: hiermee kun je een website analyseren op snelheid, functionaliteit, etc.
 3. Links assistant: hiermee kun je al je links bijhouden en nieuwe links vinden
 4. SEO Spyglass : hiermee kun je een bestaand linkprofiel analyseren

Prices

SEO PowerSuite is verkrijgbaar in twee verschillende abonnementsvormen:

 1. professional abonnement voor €499,-
 2. enterprise abonnement voor €1199,-

Het grootste verschil tussen deze twee abonnementen is dat je met het professional abonnement geen gegevens kunt downloaden, terwijl dit met een enterprise abonnement wel mogelijk is. Wanneer je kiest voor een licentie bij SEO PowerSuite betaal je eenmalig een vast bedrag. Je hoeft dus niet steeds maandelijks of jaarlijks een behoorlijk bedrag te investeren.

Over de schrijver
Reactie plaatsen