De basis van linkbuilding: een beginnershandleiding
15 november 2023 

De basis van linkbuilding: een beginnershandleiding

Linkbuilding is een essentieel onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Het draait allemaal om het genereren van links van andere websites naar jouw website. Deze inkomende links worden ook wel 'backlinks' genoemd en verhogen de autoriteit van jouw website in de ogen van zoekmachines zoals Google. Laten we beginnen met de basis.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van hyperlinks of 'links' van andere websites naar jouw eigen website. Een link is een manier voor gebruikers om tussen pagina's op het internet te navigeren. Zoekmachines gebruiken links om het web te doorzoeken en de rangorde van een pagina in hun resultaten te bepalen.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is belangrijk omdat het een grote rol speelt in hoe Google pagina's rangschikt in hun zoekresultaten. Google's algoritmen zijn complex en veranderen voortdurend, maar backlinks blijven een belangrijke factor in hoe elke zoekmachine bepaalt welke sites relevant zijn voor bepaalde zoekwoorden.

Hoe begin je met linkbuilding?

Begin met het analyseren van de huidige status van jouw website. Zijn er websites die naar jou linken? Zo ja, welke? Zijn ze relevant en hebben ze autoriteit in jouw branche? Daarna, identificeer mogelijkheden voor nieuwe links. Denk aan relevantie, autoriteit en het type link (follow vs. nofollow).

Belangrijke facetten van linkbuilding

Er zijn verschillende belangrijke facetten van linkbuilding die je moet begrijpen om een effectieve linkbuilding strategie te ontwikkelen. 

Anchor tekst

De anchor tekst is de zichtbare, klikbare tekst in een hyperlink. Het is een belangrijk element omdat zoekmachines deze tekst gebruiken om de inhoud van de gelinkte pagina te begrijpen. Er zijn verschillende soorten anchor teksten, zoals exacte match (waarbij de anchor tekst precies hetzelfde is als de doelzoekterm), gedeeltelijke match (een variatie van de doelzoekterm) en branded anchors (de naam van het merk of bedrijf). 

Types van linkmogelijkheden

Er zijn talloze manieren om links te verkrijgen. Enkele voorbeelden zijn:

Directories

Dit zijn websites die een verzameling links naar andere websites bevatten, georganiseerd in categorieën en subcategorieën. Hoewel sommige directories kunnen worden gezien als spammy, zijn er nog steeds veel kwalitatieve directories waar je een link naar jouw website kunt plaatsen.

Partnerlinks

Dit zijn links die je krijgt van websites waarmee je een soort zakelijke relatie hebt. Dit kunnen bijvoorbeeld leveranciers, klanten of brancheorganisaties zijn.

In-content links

Dit zijn links die op natuurlijke wijze in de inhoud van een website worden ingevoegd. Deze links kunnen in blogposts, artikelen, infographics, video's, en andere soorten inhoud worden geplaatst.

Elk van deze linkmogelijkheden heeft zijn eigen voordelen en uitdagingen, dus het is belangrijk om een evenwichtige mix van verschillende soorten links in je linkbuilding strategie op te nemen.

Linkbuilding strategieën

Verschillende Linkbuilding Strategieën

Er zijn tal van effectieve strategieën die je kunt gebruiken bij het opbouwen van links naar je website. Hier zijn enkele van de meest populaire en effectieve:

 1. Inhoudelijke creatie en promotie - Creëer boeiende, unieke en informatieve inhoud die van nature waardevol is voor lezers. Dit kan blogposts, gidsen of infographics omvatten. Promoot deze inhoud op sociale media en andere platforms om zichtbaarheid te vergroten en natuurlijke backlinks aan te moedigen.
 2. Gastbloggen - Schrijf een artikel voor een andere website in jouw branche. Dit geeft je niet alleen een backlink, maar het helpt ook bij het opbouwen van relaties met andere spelers in jouw branche.
 3. Verwijzende vermeldingen - Door je in te zetten voor jouw branche en waardevolle bijdragen te leveren, kun je vermeld worden in blogposts, nieuwsartikelen en andere soorten content, waarbij ze mogelijk een link naar jouw site opnemen.
 4. Gebroken linkbuilding - Vind links op andere websites die niet meer werken, en bied jouw content aan als een alternatief. Dit kan je helpen een link te krijgen en de eigenaar van de website te helpen hun bezoekers een betere ervaring te bieden.
 5. Concurrentie-analyse - Analyseer de backlinks van jouw concurrenten om te identificeren welke strategieën voor hen werken, en probeer deze links ook te krijgen.

Beste tools voor beginnende linkbuilders

Voor beginnende linkbuilders zijn er tal van handige tools die het proces kunnen vereenvoudigen en versnellen. Hier zijn enkele van de meest aanbevolen:

 1. SEMrush - Deze alles-in-één marketingtoolkit biedt een uitgebreide linkbuilding-module met functies zoals het analyseren van backlinks, het vergelijken van backlinkprofielen, en het vinden van nieuwe linkbuilding-kansen.
 2. Ahrefs - Een van de meest krachtige SEO-tools op de markt, Ahrefs heeft een uitstekende linkbuilding-functie. Je kunt het gebruiken om de backlinkprofielen van concurrenten te analyseren, gebroken links te vinden, en mogelijkheden voor organische zoekverkeer te ontdekken.
 3. Moz Link Explorer - Deze tool van Moz helpt bij het ontdekken van zowel je eigen linkprofiel als dat van concurrenten. Het geeft ook suggesties voor nieuwe linkbuilding-kansen.
 4. BuzzSumo - BuzzSumo is vooral handig om content te vinden die goed presteert in jouw branche. Je kunt zien welke content de meeste links en sociale shares krijgt en proberen om soortgelijke content te creëren.
 5. Majestic SEO - Majestic is een andere krachtige tool die een hele reeks link- en SEO-analyse biedt. Het is vooral nuttig om inkomende links, uitgaande links en de geschiedenis van jouw backlinkprofiel te bekijken.
 6. SEO PowerSuite LinkAssistant - Dit is een zeer efficiënte tool die je kunt gebruiken voor linkbuilding en het beheer van links. Het helpt je met het vinden van potentiële linkpartners, het controleren of terugkerende links nog steeds op hun plaats zijn, en het bewaken van de belangrijke statistieken van je backlinks, zoals de status, anchor tekst en of ze do/follow of no/follow zijn.

Elke tool heeft zijn eigen unieke sterke en zwakke punten, dus het is een goed idee om een combinatie van tools te gebruiken om een volledig beeld te krijgen van jouw linkbuilding-strategie.

Linkbuilding tips voor beginners

Linkbuilding kan overweldigend zijn als je net begint. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om het meeste uit jouw linkbuilding-inspanningen te halen:

 1. Start met kwaliteit, niet met kwantiteit - Het is belangrijker om links van hoge kwaliteit te hebben dan een groot aantal links van lage kwaliteit. Richt je op het verkrijgen van links van gerenommeerde, relevante sites in jouw branche.
 2. Creëer waardevolle content - Het creëren van originele, waardevolle content is een van de beste manieren om natuurlijke backlinks te genereren. Als jouw content nuttig en interessant is, zullen andere websites eerder linken naar jouw site.
 3. Maak gebruik van sociale media - Sociale media kunnen een effectief platform zijn voor linkbuilding. Deel jouw content op jouw sociale media kanalen om de zichtbaarheid te vergroten en meer kansen voor backlinks te creëren.
 4. Bouw relaties - Linkbuilding gaat niet alleen over links. Het gaat ook over het opbouwen van relaties met andere bloggers, webmasters en influencers in jouw branche. Deze relaties kunnen leiden tot meer linkbuilding-kansen in de toekomst.
 5. Wees geduldig - Linkbuilding is een langzaam proces. Het kost tijd om relaties op te bouwen, waardevolle content te creëren en links te verdienen. Wees geduldig en blijf consistent in jouw inspanningen.

Met deze tips in gedachten, zal je op weg zijn naar het creëren van een succesvolle linkbuilding-strategie. Vergeet niet dat linkbuilding een continu proces is dat consistentie en toewijding vereist. Het kan tijd kosten, maar de voordelen van een sterke linkprofiel zullen op de lange termijn zeker de moeite waard zijn.


Over de schrijver
Reactie plaatsen